26 Mart 2012 Pazartesi

Hüznün Doruktaki İfadesi...

Mutlu olamıyoruz. Mutluluğun tanımını yapacak ne felsefî ne de edebî bir derinliğim var! Fakat hatırlıyorum da Sabahattin Ali'nin bir köpeği vardı. Adı da 'Bahtiyar'dı. Öyle yanında dolaştırıp ayaklarının dibinde yatan bir köpek değil bu. Öyküsüne başlık olmuş bir köpekti 'Bahtiyar'. Sabahattin Ali, yazmış olduğu 'Bahtiyar Köpek' adlı öyküsünde o kadar güzel işlemiş ki mutluluğu… Onun için Sabahattin Ali bende 'hüznün' –mutluluğun- ifadesidir.  O, bahtiyar olmayanların sözcüsüdür bir anlamda. 
'Bahtiyar Köpek' adlı öyküsüne şöyle bir girizgâh yapar, "Niçin hep acı şeyler yazayım? Dostlar, yufka yürekli dostlar bundan hoşlanmıyorlar. 'Hep kötü, sakat şeyleri mi göreceksin?' diyorlar. 'Hep açlardan, çıplaklardan, dertlilerden mi bahsedeceksin? Geceleri gazete satıp izmarit toplayan serseri çocuklardan; bir karış toprak, bir bakraç su için birbirlerini öldürenlerden, cezaevlerinde ruhları kemirile kemirile eriyip giderlerden; doktor bulamayanlardan; hakkını alamayanlardan başka yazacak şeyler, iyi güzel şeyler kalmadı mı? Niçin yazılarındaki bütün insanların benzi soluk, yüreği kederli? Bu memlekette yüzü gülen, bahtiyar insan yok mu?'"
Böyle başlar öykü. Sonunda da köpeğin etsel(!) zevk ve sefâsıyla sonlanır. Sabahattin Ali'nin -bir nebze de olsa- mutluluğudur bu. Ona karşı 'neden bu kadar karamsarsın?' sorusuna en iyi cevaptır aslında…
Ne diyordum… "Mutlu değiliz." En az Sabahattin Ali'nin kaleminde yakalayabilsek bahtiyarlığı o zaman kelebeğin kanatlarını çırpa çırpa uçtuğunu göreceğiz.
Mesela, mutluluktan öte iç huzuru yakalama taraftarıyım. Kozayı örmeye benzer. Onu saracaksınız ki ancak korunabilsin. Mutluluğu tadıp acıya yelken açmaktansa, acıyı hissedip mutluluğu yakalamaktan yanayım. Çünkü acılar olgunlaştırır bizi. Hatırımızda kalanları bir anımsayın. Onlar akıllarda yer etmenin hüzünden geçtiği bir yoldan ulaştılar bize. Belki de 'The Secret' tarzı kitap ve yaklaşımlara inat hüzünle beslediler bahtiyar köpeklerini. 
Karamsar değilim. 
Sadece karamı saracak gizin sırrını tahlil etmekle meşgulüm. 
Gerisi mi? 
Gerisi 'Hüznün Doruktaki İfadesi: "Mutluluk."'

Hiç yorum yok: